De voorloper van de Inner Child Serie

2022 Tijdens een BHV cursus

Tijdens de training NLP Practitioner die ik volgde in 2019, was ik eigenlijk al knetter burn out. Omdat ik de training heel erg leuk en interessant vond, wilde ik de informatie graag opzuigen. In de bijbehorende map zaten vellen met puntjes in plaats van lijntjes en tijdens de cursus zette ik streepjes, vakjes en rondjes. Doordat er al stipjes op het vel stonden, had ik aan het einde van de dag een gebalanceerd vel vol gemaakt. Tijdens het tekenen kon ik goed focussen op wat er gezegd wordt, en zodra er iets belangrijk was, schreef ik dat in een rondje of een vakje.

Sinds dien, doe ik dit met elke cursus. Hierdoor kan ik me veel beter concentreren en tegelijkertijd mijn beweging drang kwijt. Stil zitten is voor mijn onrustige ADHD lijf niet weggelegd en focussen is ook niet mijn sterkste kant. Door visuele afleiding te beperken, hoef ik minder prikkels uit de omgeving te incasseren. Dankzij het tekenen, kan ik mijn visuele focus kanaliseren naar 1 punt, daar waar de pen het papier raakt en hoef ik alleen nog op de woorden te letten.

Ik herinner mij dit ook van vroeger, dat ik altijd aan het doodelen was op school of vooral met andere dingen bezig was dan luisteren naar de les. Ik heb ook een periode veel mee geschreven toen ik op de SPH zat. De combinatie van het tekenen tijdens minder relevante informatie en iets opschrijven bij relevante informatie is voor mij een gouden combi geworden.

Tijdens een 2 daagse cursus Kinesiologie
2020 Tijdens een congres over minder medicatie gebruik bij Pyschose

Mijn eerste expositie

3 juli 2022, Schagen

Wat was het spannend van te voren en o, o, o, wat was het het waard aan het einde van de dag. Voor het eerst liet ik verschillende werken tegelijkertijd zien die ik had gemaakt.

Uit verschillende series liet ik wat zien, ik kon gewoon niet kiezen! Ik ben heel erg dankbaar voor iedereen die langs is geweest om te kijken naar mijn artwork.

Ook had ik mijn eerste verkoop en daarna nog een aantal mensen die wat wilden kopen. Ik werd er heel blij van!

De expositie was in Buurthuis Loet 10, Schagen. Een project waarbij ze tegelijkertijd open zijn met activiteiten in de Muziektuin, die achter het buurthuis ligt. Ik mocht exposeren met Ada Gootjes, die prachtige schilderijen maakt van dieren en de natuur waar ze altijd vol enthousiasme en verwondering over vertelt. We zijn allebei deelnemers van de Schager Kunst Kring, waarbij we de eerste vier zondagen van juli 2022 hebben verdeeld onder een aantal deelnemers. Zondag 10 juli zijn Henriette Westrik en Bas Schaap. Zondag 17 juli Herman Rozing en Elly Timmer en 24 juli Janny Liefting en Marianne Beenders.

Werken van Ada Gootjes

Review Kunst Op Locatie

22-5-2022, Dirkshorn

De zon scheen, de lucht was blauw. Een perfecte dag voor het evenement Kunst op Locatie, voormalig Kunstroute Harenkarspel. De folder met de adressen had ik thuis laten liggen, dus op de gok reed ik naar het centrum van Dirkshorn. Een grote blauwe vlag wapperde bij Brasserie de Kastanjeboom, waar ik vlakbij parkeerde.

In de grote hal achter de Brasserie, exposeerden vier personen. Als eerste exposeerde Greet van Veen. Naast haar beelden, exposeerde ze met abstracte schilderijen die mij een zachte indruk gaven. Mijn oog viel meteen op een rij uitgestalde schilderijen achterin de zaal. De donkergrijze en zwarte plaatjes vroegen er om nader bekeken te worden. Ik liep er naar toe en zag met hoeveel geduld en aandacht de schilderijen zijn gemaakt. De kunstenaar Wim Reijnders kwam aangelopen en vertelde hoe hij door middel van hele kleine krasjes op leisteen deze tekeningen maakt. Plaatjes van wilde dieren, met als duidelijke favoriet de panter. Tussen de beeldende kunst van de kras techniek, hingen ook schilderijen van acryl op leisteen.

Met de klok mee, liep ik langs de beelden van Anneke Froentjes. Ik heb persoonlijk niet zoveel met beelden, maar deze trok mijn aandacht:

Als laatste op deze locatie, liep ik naar de schilderijen van Ans Horeman. Ze had flink uitgepakt met sterke, maar gebalanceerde kleuren. Van abstracte schilderijen tot portretten en daar tussenin. In haar foto boek zaten foto’s van andere schilderijen, waaronder aquarel portretten.

Gelukkig lag er bij de deur een folder met de route, die ik mee mocht nemen. Ik kwam ten slotte speciaal naar de Kunstroute voor Ada Gootjes, dus het was wel handig om te weten waar ik heen moest. Op Google maps keek ik hoe ver het lopen was tot het einde van Stroet, dus ik besloot te gaan lopen. Onderweg kwam ik fietsers en wandelaars tegen, die met dezelfde missie op pad waren.

Ik liep een rondje rondom buurthuis ’t Centrum, maar alles was dicht en donker. Gelukkig stond er een bord met pijlen naar links, dat de expositie verplaatst was naar de basisschool. In de basisschool waren werkstukken van de leerlingen te zien, die vol trots werden toegelicht door de docent, die daar les over geeft.

Twee lokalen waren gereserveerd voor de Schilderclub van Dirkshorn. De werken hingen een beetje door elkaar en niet per schilder gesorteerd, waardoor ik meteen een beetje het overzicht kwijt was. Vrijwel alle schilderijen waren gebaseerd op natuurfoto’s of plaatjes van de omgeving. Hoewel ik het heel erg knap vind, dat er mensen goed na kunnen schilderen, houd ik persoonlijk meer van expressieve en levindige kunst. Ik miste dan ook een beetje de originaliteit en een duidelijke eigen stijl. Twee schilderijen spraken mij het meeste aan: Lady in Red van Tiny Roozendaal en Sun Shadow van Nico Rotteveel.

Toen ik bij het huis van Ada Gootjes aan kwam, stond de koffie met wat lekkers al klaar. Zij exposeerde met haar schilderijen in haar atelier, tuin en de gehele begane grond in huis. Overal stonden of hingen schilderijen, die haar passie voor de natuur en dieren weerspiegelen. Het pronkstuk vind ik toch wel de zwaan.

Op 3 juli 2022 heb ik het genoegen om met Ada in buurthuis Loet 10 in Schagen te exposeren, namens de Schager kunstkring.

Aan de overkant van de weg hing ook een blauwe vlag. Via een paadje liep ik langs het huis, waar een vrouw bezig was met glas in lood kunstwerken te solderen.

Een bord stuurde me wat verder naar achter, de tuin in. Langs een aantal beelden liep ik door de groene tuin naar de blokhut, waar Herke Stiemer haar schilderijen van landschappen uit de buurt had hangen.

Ik liep weer terug richting het centrum van Dirkshorn en kwam de galerie van Peter IJsseldijk tegen. Hoewel duidelijk zijn liefde voor vrouw(en) te zien is, is het ook veel van het zelfde. In tegenstelling tot het enthousiaste praatje van Wim Reijnders, wilde Peter niets vertellen over zijn techniek en mocht ik geen foto’s of video’s maken. Een beetje teleurgesteld liep ik verder. Binnen hingen nog een aantal leuke schilderijen met felle kleuren, van Cornelius. Ik kon er niet echt meer van genieten en verliet het huis met een beetje een bittere nasmaak.

Als laatste liep ik door de tuin van Jacqueline Vochteloo, die even de tijd nam voor een praatje. Het project om geld in te zamelen voor Ukraïne, wat ze met de klas waar ze les aan geeft had gemaakt, was geslaagd. In de tuin stonden nog een aantal beelden van wie ik de naam ben vergeten te noteren. Deze vind ik het mooist:

Het was een fijne afsluiter van een prachtige dag, in een prachtige buurt. Zo was mijn eerste kunstroutebezoeker ervaring een groot succes. Ik kijk nu al uit naar over 3 jaar als de volgende Kunst op Locatie wordt georganiseerd. Kon jij er niet bij zijn dit keer, maar had je wel graag de kunstwerken gezien? Bekijk hier dan mijn video compilatie van een aantal locaties die ik bezocht.

Ps. mocht je de naam van de kunstenaar/kunstenares weten van het beeld op de laatste foto, laat mij dit dan even weten, zodat ik de credits kan noteren.